החופש הגדול של ילדי הגן והיסודי
חופשת הקיץ מזמנת אתגרים רבים הן להורים העסוקים והן לילדים. החופשה היא הזדמנות לנסות להגדיר יחד תחומי עניין, להתמודד עם "שעמום", ללמד את הילדים להעסיק את עצמם, לתרגל זמן איכות משפחתי וליצור מרחבי משחק והנאה. בדף זה תוכלו לקרוא על היערכות לחופשת הקיץ ולקבל טיפים לפני היציאה לחופשה.
היערכות ההורים לחופשת הקיץ
הורים רבים נערכים לחופשת הקיץ מראש ודואגים לתוכנית בידור מלאה עבור הילדים. הם חשים שעליהם להעסיק את הילדים ללא הפסקה, ולעיתים מגייסים למשימה זו קייטנות, בייביסיטר, קרובי משפחה ועוד. נדרשת היערכות ייחודית מבחינת שעות העבודה של ההורים, ולעתים גם גיוס משאבים כלכליים.
היערכות הילדים לחופשה
הילדים הצעירים לא תמיד יודעים להעסיק עצמם, ומצפים ל"אטרקציות" מגוונות, מתוך תחושה שלא ייהנו אם רמת הגירוי לא תעלה. חופשת הקיץ במסגרות החינוך היא ארוכה, ובעיני ילד צעיר התארגנות לשמונה שבועות של פעילות שונה מהרגיל היא משימה מאתגרת ואף בלתי נתפסת. חשוב שאנחנו ההורים נחלק את החופשה לפרקי זמן: זמן קייטנה, זמן משפחה. לעתים נחלק את הימים עצמם ונגדיר בבקרים פעילות חברתית במסגרת, ואחר הצהריים או בערב – פעילות עם ההורים. חשוב להשאיר מקום לילד עצמו להגדיר את תחומי העניין והרצונות שלו.
העסקה עצמית של הילד ושיתופו בתכנון
החופש הוא הזדמנות מצוינת להתמודד עם נושא ההעסקה העצמית של הילד. "אמא, משעמם לי!" הוא משפט הנשמע תדיר, ועל הורה לסייע לילד ללמוד ליהנות בחברת עצמו, ולא לסמוך רק על הסביבה החיצונית. בתכנון החופשה יהיו עוגנים כמו נסיעות משפחתיות משותפות, יציאה להצגות ועוד, אך יהיו גם ימים שבהם ניתן יהיה לתכנן פעילויות משותפות כמו יצירה בבית, יציאה לגני משחקים ועוד.
חשוב לתת לילדים לתכנן חלק מהימים, ובהזדמנות זו לתרגל התחשבות בשיקולים כמו מזג אוויר, תקציב וכדומה. לדוגמה, אם ניתן לילד בן חמש לתכנן מה עושים יום בשבוע, נוכל לומר לו מראש מי יהיה איתו באותו יום ולהציע כמה אפשרויות: "ביום חמישי סבתא תבוא. תוכל להחליט אם ללכת אתה לסרט או למשחקייה." אם הילד יגיד שהא רוצה ללכת לים, נוכל לומר, "לסבתא קשה לקחת אותך לים בתחבורה ציבורית. נוכל ללכת לים בסוף השבוע עם אבא." כך נלמד את הילד לדחות סיפוקים, להתחשב באחר, לבחור בין אפשרויות ולתרגל התבוננות עצמית, כדי שיוכל לגלות מהם רצונותיו וממה הוא נהנה. נוכל לדוגמה להציע לבת שמונה לתכנן פעילות יצירתית משותפת עם אחיה הצעירים ואולי אף עם ילדי השכנים. נלמד אותה לחשב על יכולות הילדים, על המטרות בפעילות כזו, נתכנן יחד אילו חומרים ניתן לרכוש, כיצד ניתן לתכנן את סביבת העבודה ועוד.
אם המשפחה מתכננת חופשה משותפת, רצוי לשתף את הילדים ככל הניתן בהתאם לגילם ובהתאם לאפשרויות ההורים ולרצונם לגבי יעד החופשה, סגנון הלינה וכן הלאה. כדאי שהיעדים יכללו בילוי מתאים לילדים, כמו בריכה ופארקים, וגם למבוגרים, כמו מוזיאונים וחנויות. לילדים צעירים לעיתים יש פחות סבלנות לנסיעות ארוכות, ואם היעד מרוחק – ניתן לתכנן עצירות ולהצטייד בפעילות לנסיעה הממושכת.
הנאה מהחופשה עבור ההורים
חופשת הקיץ היא הזדמנות שלנו ההורים לחוות הנאה עם ילדינו. אילו מאיתנו המסייעים לילדיהם בהכנת שיעור הבית ירגישו גם הם "חופש". למרות העובדה שלכולנו יש מקומות עבודה לחוצים ואתגרים רבים בבית ובחוץ, חשוב לנסות ליצור מרחבים שבהם גם אנו נהנה מילדינו, מרחבים שאולי אף יזכירו לנו מדוע בחרנו מלכתחילה להיות הורים. חשוב גם בימים שבהם אנו מעסיקים את הילדים, ליצור לעצמנו מרחב אישי, מרחב זוגי ולגיטימי בהחלט בתוך טבלת הפעילויות המשותפת שמכינים, לשבץ גם הנאות אישיות וזוגיות כדי "לתדלק" את עצמנו באופן שיאפשר לנו לקיים מרחב משפחתי מהנה.
טיפים להורים עם היציאה לחופשה
לפניכם טיפים חשובים להתנהלות מיטבית עם הילדים במהלך חופשת הקיץ.
שמחו בחופש שלהם, הוא חשוב ומשמעותי, שכן הם לומדים בו על העולם ועל עצמם.
המשיכו לשמור עליהם היטב ומקרוב – אתם עושים את זה הכי טוב.
חפשו עבורם מסגרות בטוחות, קייטנות וטיולים, שמהם תבחרו יחד את מה שנכון להם ולכם וכמובן, את מה שמתאים ואפשרי.
אפשרו להם גם זמן של פנאי, שעמום ובטלה. תנו להם למצוא או להמציא בעצמם את מה שמעניק להם הרגשה טובה.
יהיה כיף ולפעמים לא – אבל עם שני המצבים הם יצטרכו להסתדר, תנו להם גב ולב אוהב ותסמכו עליהם, הם יתמודדו.
היו זמינים עבורם כל הזמן, מרחוק ומקרוב – היו מעורבים ואוהבים, הם צריכים אתכם, אתם יודעים.
תנו להם להיות גדולים אבל אל תשכחו שהם עדיין קטנים – אפשרו להם מרחב פעולה שיתקיים במרחב בטוח ומוגן.
עודדו אותם להיפגש עם החברים מהכיתה, מהשכונה ומהמשפחה ועם בני הדודים. לוו אותם, הסיעו אותם ואפשרו להם להזמין ולארח.
מצאו זמן להיות כולם יחד, לעשות פעילויות קיץ משפחתיות – משחקי קופסה, טיולים בשכונה, התעמלות, סרטים בטלוויזיה, יצירה, מוזיקה ועוד. הפכו את הבית למקום קסום של פעילויות.
אל תשכחו לבדוק עם מי הם מסתובבים בחוץ, בשכונה, עם מי הם מתכתבים ברשת, בטלפון, בשיחה. אל תוותרו, הקפידו והזכירו להם שוב ושוב בהתמדה את עקרונות הבטיחות של המשפחה.
יש להם המון "בא לי", "אולי", "אני רוצה," ו"הלוואי". אמרו להם בחופשיות כן או לא, תנו להם מה שליבם חפץ ובוחר במסגרת האפשר, אך אל תהססו גם להפוך אותם לחלק ממשימות הבית.
תנו להם דוגמה אישית, קחו גם לעצמכם זמן לפנאי ולתחביבים, לחברים ולמילוי מצברים – תנו לקיץ הזה להיות טוב אליכם – כי הם הכי נהנים לראות אתכם נהנים.